ONZE INGREDIËNTEN

Ambachtelijke delicatessen

Waar komen onze ingrediënten vandaan?

De kern van al onze producten zijn ingrediënten van de aarde. Wij maken ons er daarom ook hard voor dat we met respect met onze aarde omgaan. Dit doen wij door bewustwording te creëren en de juiste ingrediënten te gebruiken voor onze jams, chutneys en overige ambachtelijke producten. Wist jij bijvoorbeeld dat wij onze rode bessen bij BloedBessen B.V. inkopen? Deze duurzame teler van eigen bodem voorziet ons van heerlijke rode bessen waar wij onder andere The Red Sunset marmelade mee hebben gemaakt. Deze marmelade is bekroond met een gouden medaille op het WK Marmelades in Engeland.

Wij blijven constant op zoek naar bedrijven, leveranciers of ondernemers die dezelfde kernwaarden delen. De samenwerking met BloedBessen B.V. is hier een mooi voorbeeld van. Niet alleen omdat het een lokale teler is, maar ook om hun duurzame werkwijze. Door deze werkwijze kunnen wij het hele jaar door hun restpartijen verwerken in heerlijke jams en marmelades.

Verse rode bessenjam kopen in januari? Dat kan bij ons dankzij de werkwijze van BloedBessen B.V. Met een speciaal proces houden zij het hele jaar hun rode bessen vers. Waar normaal een overschot verloren gaat na het oogstseizoen, is dat bij deze teler anders. Dit komt doordat zij werken met een koelingsproces waarbij de koeling zuurstofvrij wordt gehouden. Dit wordt vervangen door een speciale “zuurstof” voor de rode vruchten. Zo gaat het overschot lang mee en krijgen hun leveranciers het hele jaar door rode bessen van eigen bodem. 

Een andere bijzondere leverancier is Klootwijk AGF voor eetbare bloemen. Wij hebben hier een mooie samenwerking mee gehad, waarbij Klootwijk bloemen bij ons aanleverde om hier exclusieve producten van te maken voor Klootwijk. Zo hebben wij violensiroop gemaakt of een gelei van de bloemen van Klootwijk.

Naast deze samenwerking is Klootwijk onze leverancier voor eetbare bloemen, waar wij bijzondere producten mee maken voor de verkoop. De Ananas, Maracuja en Violen jam die bekroond is met 1 Great Taste ster, bevat deze mooie eetbare bloemen. 

 

En de rest van onze ingrediënten… Zijn voornamelijk afkomstig van leveranciers zoals Eosta en Torres Tropical.

Eosta is een distributeur van verse, biologische en eerlijke groenten en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente. Zij bieden afnemers en consumenten complete transparantie met Nature & More. Wij kopen de restpartijen van Eosta op, omdat deze bijvoorbeeld overrijp zijn. Hier maken wij weer heerlijke producten van. En die rijpe verse biologische vruchten proef je terug in elk potje van A&E gourmet! 

Torres Tropical kunnen wij ook niet vergeten in dit verhaal, want al die lekkere tropische vruchten… Die toveren wij van deze leverancier. 

Het bijzondere aan Torres Tropical is dat zij de hele toeleveringsketen zelf in handen hebben. Sinds 2012 is Torres Brazil opgezet, waarbij zij zelf de vruchten van hoge kwaliteit produceren in Brazilië. We weten dus dat kwaliteit en eerlijkheid in de hele chain voorop staat.

Ook Torres Tropical heeft soms een overschot aan fruit en dat is voor ons goed nieuws! Zo komen wij aan hoge kwaliteit tropische producten die anders niet gebruikt zouden worden en gaan wij samen voedselverspilling tegen. 

 

Loop hieronder het proces door

Van een biologische vrucht naar een heerlijk nieuw product

gesneden lulo vrucht

Het begin

Waar start het proces van de jammetjes?
Wij zijn begonnen door ons te richten op tropisch fruit, maar onderhand werken wij met de meest uiteenlopende groenten en fruit; zelfs onze heerlijke Hollandse Aardbeien!

Hoe komt dat?
Wij kopen zo veel mogelijk restpartijen op die niet in de winkels belanden om het formaat, de kleur of omdat er simpelweg te veel is ingekocht. En vind jij eten weggooien niet ontzettend zonde? Wij ook!
Het inkoopproces gebeurt vaak met een van onze partners zoals Torres Tropical of Eosta.

Wij weten nu waar we de vruchten vandaan halen, maar dan…?

FRUIT HUNTING

Wij gaan vervolgens opzoek naar de juiste vruchten. Wij werken met restpartijen, wat voor ons inhoudt dat wij afhankelijk zijn van het actuele aanbod van onze leveranciers.

Vaak komt het dan neer op seizoensvruchten, zoals de Kumquat die alleen in de lente te verkrijgen is.
Dat maakt ons werk extra uitdagend, want ook wij worden nog vaak verrast met voor ons onbekende vruchten. En dan kan de creativiteit van Tania en Cesar beginnen…

feijoa vrucht
kumquat fruit

Wie wil wat?

Het gebeurt nog. Een nieuwe vrucht voor A&E Gourmet… maar geen reden tot paniek! Tania en Cesar bekijken graag samen wat er mogelijk is met de vruchten. Wat gaan we hiervan maken en hoe gaat de vrucht toegepast worden? Gaan wij de schil gebruiken of juist de sappen. En wat kan er nog gedaan worden met het ‘afval’ van de vrucht? Ook wij denken aan de circulaire economie en proberen zo min mogelijk afval over te houden.  

Neem bijvoorbeeld onze heerlijke kweepeer jam. Die wordt van begin tot eind helemaal verwerkt. Het vruchtvlees en de schil gaat naar de jam, en van het klokhuis maken wij een heerlijke siroop! En die is lekker zeg. Niet alleen met water, maar ook door je yoghurt met verse granola. Kom maar op met dat heerlijke ontbijt!

 

En de winnaar is...

De opties zijn overwogen… en de winnaar is: De schil van de bloedsinaasappel uit Secilie! De bloedsinaasappel is een citrus vrucht, maar wat is die heerlijk zoet. Met een mooie dieprode kleur aan de binnenkant trekt de zoetheid ook in de schil. Een mooie uitdaging om hier bijvoorbeeld een marmelade van te maken. Wij kijken verder wat er bij de smaken past en ook wij halen er veel plezier uit om outside the box te denken.
Zo combineren wij niet alleen vruchten met elkaar, maar ook met cacao, noten of zelfs met alcohol zoals rum, champagne of tequila!
(Geen zorgen hoor, dit staat altijd vermeld op het potje!)

bloedsinaasappel
Pruim Chocolade Walnoot

Van idee naar product

En dan heb je er al een hele reis opzitten voor het koken kan beginnen! Tanja kan met haar jaren ervaring in de keuken goed aanvoelen wat nodig is. En iedere keer maakt zij er weer wat heerlijks van. 

Met verschillende jams, chutneys of marmelades zijn al verschillende Nationale en Internationale titels gewonnen. De Pruim, Chocolade & Walnoot jam is uitgeroepen tot lekkerste jam van Nederland in 2017!

Met de ruime variatie in vruchten is er altijd voor ieder wat wils.

Bekijk onze webshop en bekijk onze andere prijswinnaars. Hopelijk proef jij deze reis binnenkort in één van onze potjes.

logo aegourmet
A&E gourmet

Elke zaterdag op het
Noordplein in Rotterdam

Contact 

+ 31 (0) 6 50 87 67 85

info@aegourmet.com

 

Open Hours

VRI: Op afspraak

Zat: 10am – 5pm